Schouwen Duiveland - Schelphoek - Uitkijktoren

Dit gebied ligt aan de zuidkust van Schouwen nabij het plaatsje Serooskerke. De Schelphoek is ontstaan tijdens de watersnoodramp in 1953. Het gat in de dijk op deze plaats leek in eerste instantie nog mee te vallen maar in de maanden na de ramp werd het alleen maar groter. Dit resulteerde in augustus, een half jaar na de ramp, in een oppervlakte van 520 meter breed en 38 meter diep. Om het gebied werd toen een ruim vier kilometer lange ringdijk aangebracht die werd gesloten met caissons.

Ruim tweehonderd hectares landbouwgrond ging hiermee verloren . De laatst aangebrachte caisson steekt nu nog steeds boven de dijk uit en is een prima uitkijkpunt.

Het krekengebied is heden ten dagen, buiten de historie, vooral rijk aan planten en dieren.

Staatsbosbeheer plantte kort na de ramp een bos en hier broeden meer dan zestig soorten vogels waaronder de nachtegalen, grote bonte spechten en uilen. In het voorjaar groeien hier de meidoornstruiken en de oude stokroos en op de bodem van de lager gelegen kreek treft u zeekraal en schorrenkruid aan.

Dankzij het aanwezige zout in de binnendijkse kreek vriest deze bijna nooit dicht zodat je, ook in de winter, aldoor watervogels zult aantreffen. Grote kans dat je de dodaars onder water naar voedsel ziet duiken.

Buitendijks zul je, afhankelijk van het seizoen, duizenden kustvogels aantreffen. Het is raadzaam, indien je een liefhebber bent, op deze plek een verrekijker bij je te dragen.

Type Uitkijktoren
Beheerder Staatsbosbeheer
Kijkrichting 360°
Kenmerken
Bezoektijd Gehele jaar.
Contact E-mail over deze vogelkijkhut

GPS 51.69843, 3.80329