De Groesplaat - Vogelkijkhut "Het Vinkennestje"

De Groesplaat is een natuurgebied in de uiterwaarden van de Boven-Merwede, tussen Sleeuwijk en Woudrichem. De grienden zijn door het stoppen van de griendcultuur ingestort en verruigen met soorten als smeerwortel en valeriaan. Op de evenwijdig aan de rivier lopende zandruggen groeien planten van schrale milieus zoals muurpeper en liggende ganzerik. In 1999 is een meestromende nevengeul uitgegraven van 1500 meter lang en 40 meter breed. De geul is daarmee uitgegroeid tot een belangrijke paaiplaats voor vissen en foerageerplaats voor grote viseters zoals aalscholver en visarend. In de graslanden broeden kievit en gele kwikstaart, terwijl kneu, putter en rietgors in de ruigtes verblijven.

Type Hut
Beheerder Het Brabants Landschap
Kijkrichting onbekend
Kenmerken
Bezoektijd Gehele jaar. Vrij toegankelijk op de paden. De hut kunt u bereiken met een vaste trap en is daarom ongeschikt voor rolstoelgebruikers.
Contact E-mail over deze vogelkijkhut

De observatiehut is met de auto te bereiken vanaf de A27 richting Sleeuwijk. Neem afslag 23. Rijd Sleeuwijk in via de Rijksstraatweg. Volg deze weg tot aan de dijk. Ga vervolgens rechtsaf richting Oudendijk/Woudrichem. Vanaf deze dijk kunt u het gebied bekijken en al veel vogels zien foerageren bij de nevengeul die dicht langs de dijk ligt. Bij de observatiehut bij Oudendijk ligt een kleine parkeerplaats. Ook is er een halte van buslijn 121 die te bereiken is vanaf het treinstation Gorinchem. Vanaf de parkeerplaats bij de observatiehut kunt u ook in het gebied gaan wandelen, bijvoorbeeld langs de strandjes van de Merwede. De Groesplaat is ook te bereiken via de ingang bij de jachthaven van Sleeuwijk.

Route via Google Maps

Vogelkijkhut Kenmerken
Sleeuwijk - Liniepad - Observatiepost

GPS 51.81677, 4.98125