Zuidpier van IJmuiden

« terug

 

November is een geschikte maand om zeevogelwaarnemingen te doen. Veel soorten die alleen aan land komen om te broeden, zoals jan-van-gent, zeekoet,alk en papegaaiduiker zwerven in deze tijd over zee.

Met sterke westenwind komen zeevogels dichter langs de kust en zijn ze beter te zien. Dan heb je ook kans op jagers, zee-eenden, burgemeesters en duikers. Die verblijven gedurende het winterhalfjaar op en boven zee.

Een andere optie is om een plaats te kiezen, waar je zelf verder uit de kust gaat. Met de boot is een mogelijkheid, maar de Zuidpier van IJmuiden is een ander goed alternatief. De pier strekt zich twee kilometer de zee in; hier zijn al veel interessante waarnemingen gedaan. Let op weg naar het eindpunt ook goed op de basaltblokken links en rechts. Steenlopers en paarse strandlopers zijn er vaste gasten.

Vlakbij de Zuidpier bevindt zich het Kennemermeer, waar geregeld leuke soorten gezien worden. IJmuiden heeft ook een visafslag waar in de winter grote mantelmeeuwen en vaak een grote burgemeester op afkomen. Meer informatie over de Zuidpier en waarnemingen ter plekke op www.vogelkijkhut.nl. Route A9 Amsterdam-Beverwijk, afslag IJmuiden. Bij T-splitsing linksaf richting Velsen-Zuid, IJmuiden. De weg volgen ten zuiden van Noordzeekanaal, richting haven Marina. Parkeren bij het strand.

Periode: van 1-1 tot 31-2

IJmuiden - Zuidpier - Vogelkijkpunt