De Veluwe

« terug

 

Ons grootste aaneengesloten bosgebied en in de top drie van favoriete recreatiegebieden is de Veluwe. Maar ‘de Veluwe’ bestaat niet en het is verre van alleen maar bos.

Wat wij Veluwe noemen, bestaat onder meer uit de gebieden: Veluwezoom, Deelerwoud, Planken Wambuis en De Hoge Veluwe. Gebieden die weliswaar met elkaar in verbinding staan en op het eerste oog een aaneengesloten geheel vormen. Kijk je op de landkaart dan kleurt alles groen voor bos. Neem je in een kijkje in de praktijk, dan zie je een grote afwisseling aan naald- en loofbos, heideterreinen, zandverstuivingen, vennen en verscholen natuurakkers met rijke kruidenranden.

Fijnproevers onder de vogelaars komen hier aan hun trekken als ze op zoek gaan naar wespendief, boomvalk of nachtzwaluw. Ook fluiter, kruisbek en boomleeuwerik zijn er, net als de vorige drie, tijdens de zomermaanden te zien of te horen. Ook andere tijden van het jaar heeft de Veluwe aardige verrassingen in petto, zoals raaf, appelvink, zwarte specht en klapekster. Kortom de Veluwe zijn jaar rond het bezoeken waard.

Stichting Nationale Park De Hoge Veluwe is toegankelijk na entree te hebben betaald. Ingangen vindt men bij Otterlo, Hoenderloo en Schaarsbergen. In het gebied vind je fiets- en wandelroutes, bezoekerscentrum en een aantal observatiehutten. Nationaal Park Veluwezoom ligt ten noordwesten van Rheden, waar men een bezoekerscentrum vindt. Bekend is de Posbank.

Periode: van 1-7 tot 31-7

Veluwezoom - Posbank - Uitkijkpunt